IZZIV – iskanje stanovanja

Haya

Hayina družina že nekaj mesecev išče novo stanovanje v Ljubljani. Iskanje novega doma jim predstavlja izziv in stres ob enem, saj je bivališče ključnega pomena za normalno življenje in prihodnost.

Eden izmed razlogov, da še niso našli stanovanja je tudi ta, da stanodajalci neradi dajejo v najem stanovanja tujcem. Verjetno je glavni vzrok strah pred neplačevanjem najemnine in percepcije, ki jih imajo ljudje o tujcih. To sem imela moč preveriti osebno, ko sem nekajkrat v njihovem imenu klicala lastnike, ki so iskali točno določen tip najemnikov. Tisti, ki so nas zavrnili, so poskušali zveneti prijazno in na različne načine opravičiti, zakaj njihovo stanovanje ni primerno. Nek gospod mi je povedal, da se njegovo stanovanje nahaja v bloku, kjer je živijo pretežno upokojenci, ki v svoji okolici ne bi odobravali tujcev. Večino je skrbelo dejstvo, da ne bi plačevali najemnine kljub dejstvu, da kot begunci z mednarodno zaščito prejemajo denarno nadomestilo.

Dejstva, da so povsem običajna družina, ki že več kot eno leto živi v Sloveniji, govori slovensko, so redni plačniki in nekadilci, otroka pa obiskujeta šolo, za enkrat niso bila dovolj za najem stanovanja. Upam, da v najkrajšem možnem času premagajo dileme s stanodajalci in najdejo primeren kotiček za življenje.

! 4-članska družina išče vsaj 2-sobno stanovanje v Ljubljani. So nekadilci, redni plačniki in prijetni sosedje. !

Prispevek iz VAL 202 o pozitivnih primerih oddajanja stanovanj beguncem.  http://val202.rtvslo.si/2017/10/vroci-mikrofon-106/

Refugees Welcome je spletna platforma, ki omogoča povezovanje beguncev in posameznikov, ki le-tem želijo ponuditi prostor za bivanje ter s tem prispevati k njihovi integraciji v slovensko okolje. http://refugees-welcome.si/

Advertisements