Hayin vsakdan po štirih mesecih

Posebni dnevi

Blog Hayin vsakdan je v teku približno štiri mesece in v tem času sem dobila kar nekaj pozitivnih odzivov na idejo o vpogledu v življenje begunke. Veliko smo se naučili drug od drugega (in še se bomo), ne le receptov in kuharskih nasvetov, novih slovničnih pravil, ampak tudi o življenju samem.

Med enim nam uspeva rušiti stereotipe o muslimanih. K njim sem šla na obisk nekaj dni po švedskem terorističnem napadu aprila, in čeprav so nas v dneh po napadu obkrožale novice o teroristih, islamistih, problematičnih beguncih, v njihovi družbi niti enkrat nisem pomislila na to. Oni so dokaz, da je islam miroljubna vera in, da obstaja velika razlika med iskrenimi verniki ter tistimi, ki jo izkoriščajo za propagandne namene. Ubijanje v imenu vere in kakršnokoli drugo izkoriščanje verskih besedil ne sodi v življenja običajnih ljudi. V ljudi v Evropi se je ob branju različnih medijev naselil strah in meja med vsakdanjimi ljudmi iz vojnih območij ter teroristi se je v njihovih očeh nevarno zabrisala. Tujec je slab, sploh, če je musliman, pa tudi, če ni, nam ne bo vzel tistega, kar je naše. Upam, da ta stavek ne drži za veliko ljudi.

Povedali so mi, da pot do Slovenije ni bila lahka. Prvič so šli na pot peš in, ker niso prišli do Grčije, so poskusili znova. Šli so do turškega Izmirja, kjer so se vkrcali na čolne in prispeli na grško obalo ter od tam naprej odšli proti Sloveniji. Težko si je predstavljati, kako je biti na poti, še posebej z mladoletnima otrokoma. Tukaj so zadovoljni in se ne počutijo diskriminirane. Še vedno sanjajo o Siriji in, da bi se nekoč vrnili nazaj.

Hayi in Adnanu se je znanje slovenščine izboljšalo, predvsem zato, ker obiskujeta tečaj slovenščine. Naša druženja so le pika na i, da razčistimo o nejasnostih, ki se jima porajajo, se pogovarjamo v vsakdanjih stvareh in vadimo, kar jima dela probleme. Poskušajo biti čimbolj samostojni, npr. sami poklicati zdravnika in se soočati z novimi življenjskimi situacijami v Sloveniji.

Občutek imam, da Hayi veliko pomenijo najina druženja, kakor tudi meni. Ob učenju slovenščine se radi pogovarjava o različnih stvareh in najin odnos je prijateljski kljub razliki v letih. Hitro najdeva skupne teme za pogovore, saj imava obe radi živali in naravo. Čas skupaj nam hitro beži, še posebej, ko me ona poskuša učiti arabsko, meni pa ne gre od rok.

V prihodnosti bi želela naše druženje prestaviti tudi izven zidov njihovega stanovanja. Hvala bralcem, ki spremljajo blog.

kava

Advertisements