Sirski zajtrk

Kako izgleda sirski zajtrk? Z eno besedo – zelenjavno! Haya in Adnan sta mene in mojega fanta povabila na zajtrk, med katerim smo klepetali o jutranjih navadah in hrani.

Glavni del obroka predstavlja pita kruh, ki ga nekateri pripravljajo sami, nekateri pa ga kupijo na tržnici ali v trgovini. Haya in Adnan ga izdelujeta sama, ker jima je to bolj priročno. Pred peko dajo med testo pite različne dodatke, npr. zatar, sir ali zelenjavo. Ob piti jedo svežo zelenjavo. Najpogosteje so na krožniku kumare, kumarice, paradižniki in paprike. Del zajtrka je tudi humus, v katerega namakajo pito. Adnanu se zdi zanimivo, da imajo Slovenci tako radi humus, saj so mu številni prijatelji že rekli, da ga pogosto jedo.

Dneva mnogi Sirci seveda ne začnejo brez kave ali čaja. Haya nam je ob enem postregla tudi s svojim pomarančnim pecivom in sadjem. Povedala sta, da zajtrki ponavadi ne potekajo v miru, ampak se ljudem mudi, zato si v pito dajo svoje naljubše dodatke, vzamejo čaj s seboj in zbežijo obveznostim naproti.

WilliamGale

William Gale, Sirska prodajalka sadja (Syrian Fruit Seller), druga polovica 19. stoletja.

Advertisements