Falafel

Adnan in Haya sta mi zaupala svoj recept za falafel in skupaj smo si naredili kosilo. Delanje falafla je preprosto in polno začimb. Doma ga jedo približno dvakrat na mesec, zato sta bila navdušena, ko sem ju vprašala, če me lahko naučita. Ob pripravi jedi sta mi zaupala, da je cena hrane zaradi vojnega stanja v Siriji narasla, kar se odraža tudi na ceni falafla. Včasih ga je bilo možno kupiti za drobiž, danes ni več tako. Beseda falafel se uporablja ali za čičerikine kroglice ali sendvič, v katerem so kroglice.

blazgutman_photo1


Sestavine za maso:

400g surove čičerike

3 stroki svežega česna

1 majhna čebula

1 žlica česna v prahu

1 žlička mletega koriandra

1 žlica kumine

1 žlička soli

½ žličke belega popra

1 žlica sode bikarbone

Dodatno:

sezamova semena

pita kruh

različna zelenjava

tahini


Glavna sestavina falafla je surova čičerika, ki se jo pred pripravo namaka v vodi 8-12 ur. Po  namakanju se jo odcedi in skupaj z ostalimi sestavinami za maso zmelje v mešalniku. Maso se pusti stati 1 uro, potem se iz nje oblikuje kroglice. Kroglice se posuje s sezamovi semeni in položi v vroče olje, ki mora biti na zmernem ognju. Kroglice se cvrejo do zlate barve.

Pripravafalafla.jpg

Ko so pripravljene, se jih položi v pita kruh, kamor se doda različno zelenjavo (kumare, paradižnik, solato, repo…). Na koncu se zelenjavo prelije s tahinijem in pito zavije.

blazgutman_photo2

Advertisements